Gázkazán

Válasszon kondenzációs fűtő vagy kombi (fűtő+HMV) kazánt kínálatunkból, küldjön egy linket a legolcsóbb webáruházról, ahol Ön megtalálta és küldjük a mi árainkat.

Fél az olcsó kazántól? Mi romlik el? Az mennyibe kerül? Milyen kéményre lesz szükségem? Ez még plusz mennyi pénz? Ki építheti? Keresse GMBSZ szakértőnket!

Gázkazán választásnál mindig vegye figyelembe a beépíthetőséget és annak költségeit. Ezekről bővebb információt szakértő kollégánktól kapcsolat menüpont alatt.

GARANCIA! 

Egyre több helyen olvasom, hogy 1 év garancia és 2 év ajándék. Jól hangzik, csak a jelenleg hatályos jogszabályok értelmében 250.000 Ft feletti termékeknél KÖTELEZŐ a 3 év garancia! Nem ajándék, plusz pénzt kérni érte pedig csalás!

KAZÁN CSERE!

A jelenlegi GMBSZ (Gázipari Műszaki Biztonsági Szabályzat) értelmében Gázműszaki Biztonsági Felülvizsgáló minősítéssel rendelkező szakember végezhet egyszerűsített gázkazán cserét. Gázszerelői igazolványokba ez be van írva, interneten a Magyar Mérnök Kamara weboldalán könnyen, gyorsan kikereshető, hogy a szakembernek van-e jogosultsága! A lenti linken ellenőrizhető, hogy aki önnél kazánt szeretne cserélni, van-e jogosultsága erre!

Mire kell figyelni gázkazán vásárlásakor?

2016 óta kizárólag kondenzációs gázkazánokat lehet forgalomba helyezni valamint beépíteni.

Technológiáját tekintve a lényeges különbség a hagyományos illetve korszerű kazánok között az, hogy a kondenzációs kazánok energiatakarékosan állítanak elő hőt.

Hagyományos kazánoknál a gáz elégetésekor keletkező vízgőz az égéstermék elvezető rendszeren keresztül a szabadba távozik, míg a kondenzáció során egy speciális hőcserélőn keresztül áthaladva lehűl és vízzé kondenzálódik. A folyamat során az égéstermékből hő szabadul fel melyet a kazán hasznosít ezáltal több hőenergia termelődik kevesebb tüzelőanyagból. Így érhet el a kazán 100 % fölötti hatásfokot is akár, míg a hagyományos készülékek hatásfokai jellemzően ezen érték alatt maradnak. 

Fontos, hogy az új kazán telepítése előtt egy megfelelő lefolyó rendszerről is gondoskodjunk. Egy átlagos napon akár 15-20 liter kondenzvizet is le kell vezetni. Ezt lássuk be egy vödörrel kényelmetlen lehet megoldani. A lefolyó anyaga a szokásos PVC lefolyó cső lehet, ebben a kondenzvíz nem tesz kár, a lefolyó rendszerre ráköthető. 

Viszont ha nem megoldható a szennyvíz kiépítés valamilyen technikai ok miatt, másik megoldás lehet egy átemelő szivattyú, amivel távolabbi pontra lehet vezetni a keletkező szennyvizet. Figyelni kell, hogy speciális szivattyú legyen, amely erre a kondenzvízre megfelelő. Ilyen készülékek már 40-60 ezer forinttól elérhetőek.

Itt térjünk ki egy kicsit a keletkezett kondenzvízre. Sokan sajnos összekeverik a klímákból lecsapódó vízzel. Ott a levegő páratartalmából keletkezik a víz, aminek semmilyen káros hatása nincs. 

Gázkazánnál vegyük figyelembe, hogy a földgáz elégetésekor keletkezik egy (kondenz) folyadék, ami nagyon más összetételű, mint ami a klímákból kijön. Ez a folyadék erősen savas hatású, így az átemelő szivattyút is tönkre teheti, ha nem megfelelőt választunk. Locsolásra nem alkalmas ez a folyadék!

Az új generációs kondenzációs technológia alkalmazásán alapuló készülékek kiválasztásánál van pár fontos dolog amit figyelembe kell venni, azonban az ingatlan tulajdonságait felmérő tervező véleményére is hagyatkozni kell.

A készülék kiválasztásánál talán a legfontosabb tényező, hogy milyen lakást mekkora légköbméterrel kívánunk fűteni vele.

Ha lakásunk alapterületét megszorozzuk a belmagassággal megkapjuk a felfűtendő m3-t (pl.: ha van egy 150 m2 alapterületű lakásunk melynek 3m a belmagassága akkor 450 m3-nyi levegőt kell felfűteni) Ha ezt az értéket megszorozzuk 40-nel, nagyjából kiderül, hogy milyen teljesítményű kazánra van szükségünk [W], persze ezt az értéket befolyásolhatja az épület szigetelése, jellege, tájolása stb., tehát érdemesebb nagyobb névleges teljesítményű kazánt választani, mint amekkora értéket kaptunk számításunknál. A legjobb az a verzió, ha az épület tervezési szakaszában választjuk ki leendő kazánunkat, hiszen az épületgépész ebben az esetben tudja a legjobban megtervezni leendő fűtési rendszerünket.

Mitől függ ez a 40-es érték? Ez átlagos szám, néhány szakember 50-el számol, ehhez méretezi a padlófűtést, radiátorokat, kazánt, esetleg a klímát, hőszivattyút is. Viszont ha korszerű nyílászárók vannak az ingatlanon, 10-15 cm - vagy akár vastagabb - szigeteléssel készül az ingatlan akkor ez a 40-es szám lemehet akár 15-20-as értékre is. Nagyon nem mindegy, hogy hány kW teljesítményű kazánt veszük. Felesleges pénzkidobás helyett kérdezze meg egy, vagy inkább több szakember véleményét.

Ha régi rendszerünk hagyományos kazánját szeretnénk kondenzációs kazánra cserélni, akkor nem elég a régi készülék helyére felakasztani az újat, hiszen ahhoz hogy megfelelően kondenzáljon a készülék alacsonyabb előremenő hőmérséklet kell alkalmazni. Ez azt jelenti, hogyha nekünk fontos az, hogy egységnyi idő alatt felfűtsön kazánunk, lehet hogy nagyobb méretű radiátort kell felhelyezni a kívánt hatás elérése érdekében.

Ezt szokták sokan figyelmen kívül hagyni. Gépészeti szakkönyvek, gázkazán gyártók, és a fűtés szerelő szakemberek is megegyeznek abban, hogy egy kondenzációs kazán csere esetén kb 10-15%-al túl kell méretezni a hőleadó felületet (radiátor). Viszont ha ezzel a fejlesztéssel párhuzamosan mondjuk hőszigetelés is kerül az ingatlanra, vagy nyílászáró csere is történik, lehet, hogy elég a most meglévő hőleadó, vagy akár kisebb is elég lehet. 

A teljesen optimális és gazdaságos működéshez viszont egy régi acélcsöves radiátoros rendszer biztosan nem lesz megfelelő. Vékonyabb réz, szénacél vagy korszerű 5 rétegű csőrendszer és lemezradiátoros kialakítás esetén fog jól működni a fűtésünk és ekkor fogjuk a havi rezsi számlán is meglátni az eredményeket. 

GARANCIA FELTÉTELEK!

Sokszor felmerül, hogy a garanciaidőn belül elromlik egy készülék és nem érvényes a garancia. Bosszantó és ilyenkor szidni lehet a készülék gyártót, beüzemelőt. 

Mikor lehet a gyártót szidni? 

Ha mondjuk a készülék elektronikus része, vagy egy szenzor tönkremegy. Mivel ez egy gép, így néha tönkre mennek a dolgok. A cégnek ilyenkor ingyen és bérmentve cserélni kell az alkatrészt, 3 különböző alkatrész cseréje után a 4. cserénél már készüléket is illene. Ha megspóroljuk a beüzemelés, éves karbantartás költségét lehet, hogy többszörösét fogjuk kifizetni egy elromlott alkatrész cserénél, mivel a garancia nem lesz érvényes.

De mikor hibázik a beüzemelő? 

Mondjuk nem megfelelően üzemelte be, nem jól szabályozta be a készüléket. Ezt komoly, drága műszerekkel végzik, hogy optimálisan működjön a készülék. Mint amikor régen az autónkat zöldkártyára kellett vinni. Hasonló beállítást kell itt is a szakképzett beüzemelőnek elvégeznie. 

Alapvetően külön kellene választani a gázkazánt a fűtési rendszertől. Hogyan? Miért?

Hogyan: hőcserélővel általában (ezt is méretezni kell a fűtési rendszer méretéhez, vízmennyiséghez)

Miért: a radiátoros rendszerekben mindig keletkezik kosz a gyártási technológia miatt (kivéve alumínium radiátoros rendszer). Ha ez a kosz bekerül a kazánba ott akár lerakódhat, akár a szivattyúban kárt tehet. Ilyen eseteknél egy kivizsgálás során a garancia érvényét veszíti. Ezért ajánlott egy hőcserélővel leválasztani. 

Primer kör - gázkazántól a hőcserélőig

Szekunder kör - hőcserélőtől a radiátoros rendszerig.

Sokan ez elhagyják hiszen kell egy hőcserélő, kell egy plusz szivattyú, plusz szerelés, iszapleválasztó stb. 

Viszont ha egy több százezer forintos készülék ez miatt tönkre megy, az sokkal többe fog kerülni. Ha ez a garancia időn túl történik, akkor még kellemetlenebb lesz a dolog. 

Kérem mindig kérje ki több szakember véleményét és ezek után hozza meg döntését! 

 

NA-GU ÉPÍTŐIPARI KFT

2900, Komárom, Kalmár köz 34

+36-20-222-8772

+36-34-600-730

info@nagu.hu