ÉPÜLETFA

A SZERKEZETI TÖMÖR FA TERMÉKEK BESOROLÁSI IRÁNYELVEI ÉS MINŐSÉGI KRITÉRIUMAI (DIN 4074)

Az újdonságok központi eleme, hogy bevezették a nedvességtartalom szerinti besorolást. Az ÖHHU rendelet szerinti fűrészáru besorolásaa kereskedelemben szokásos méretekben történik. Ezenkívül a szabvány a termékeket minőségi osztályokba is besorolja, itt azonban a besorolás a fafajtától is függ.

A minőség meghatározásához és a kereskedelmi formákhoz igazodó alosztályokba való besoroláshoz a következő paramétereket használjuk: göcsállapot, gyantatáskák, repedések, bélcsövek, elszíneződés, gombafertőzés, rovarfertőzés, hosszirányú görbület, vetemedés, az épélűség, kéregzárványok, sugárirányú zsugorrepedések.

A DIN 4074-1 szabvány "A fenyő osztályzása szilárdság szerint; a fenyő fűrészáru" a vizuális besoroláshoz 3 csoportosítási osztályt használ, ezek az S7, az S10 és az S13. Ezek a csoportosítási osztályok ("épületfa") az EN338 szerinti C16, C24 és C30 szilárdsági osztályokhoz igazodnak ("épületfa tartószerkezeti célokra").

1989-től a DIN 4074 gépi szilárdsági besoroláshoz használt négy csoportosítási osztálya (MS 7, MS 10, MS 13, MS 17) helyett már az új DIN 1052 szilárdsági osztályainak megfelelő besorolás az érvényes. Ezek az "M" kiegészítő jelöléssel rendelkeznek, így pl. C 30 M.

ÉPÍTŐIPARI TERMÉKEKRE VONATKOZÓ RENDELET

2013. július 1. óta megváltozott az építőipari termékekre vonatkozó rendelet (BauPV Nr. 305/2011). Ebből adódóan az építőipari termékeket gyártó vállalatoknak kötelességük, hogy jelöléssel lássák el az építőipari termékeiket (CE) illetve a fontos jellemzők alapján rendelkezésre bocsássák a teljesítmény nyilatkozatot (DoP).

FELTÉTEL:

  • A termék legyen építőipari termék és ezt tartósan beépítsék egy építménybe.
  • A termék tulajdonságait (fontos teljesítmény jellemzők) harmonizált európai szabvány határozza meg.

A teljesítmény igazolás rendeltetése az, hogy az építő a szerkezet létrehozása előtt le tudja ellenőrizni az alkalmazásra tervezett termék műszaki tulajdonságait és beépíthetőségét, illetve, hogy ezzel meg tudja akadályozni a későbbi reklamációkat!

CE-JELÖLÉS FŰRÉSZÁRU SZILÁRDSÁGI VIZSGÁLAT

1997-ben a CE-jelölést a szilárdság alapján válogatott fűrészáru kapcsán az osztrák jogba átvezették – az építőipari termékek jelölése ezért törvényi kötelezettség! A fa területén ezek például a rétegragasztott tartófák (BSH-k), valamint az épületfák, melyeket az ügyfél tartó célokra (ÖNORM DIN 4074-1 pl. S10 válogatási osztály vagy más elismert európai rögzítésiforma szerint) rendelt meg, és mint ilyet, felhasználta. Ezeket a termékeket a gyártónak CE-jelöléssel kell megjelölni.

MILYEN ÉPÜLETFÁRA VAN SZÜKSÉGE?

Szélezett gerenda, deszka? Szárított - műszárított épületfa? Deszka? Gerenda? Léc? Padló? Nyers zárléc? Bramac léc?

Mindezt jó áron szeretné kiszállítva az építkezés helyszínén látni?

Keressen minket bizalommal!

"Általános" árajánlatokat nem szoktunk készíteni. Egy ács szakember által meghatározott anyagmennyiség alapján számolunk árakat, szállítást a megadott helyszínre.

Projekt árakat kizárólag mennyiségi alapon tudunk adni, egyedi igények alapján

Üdvözlettel:  NA-GU ÉPÍTŐIPARI KFT

Használati-kezelési útmutató - Építési célú szerkezeti fa

Szilárdság szerint osztályozott, téglalap keretmetszetű szerkezeti fa 

 A termék rendeltetési célja: Építményekbe építhető szerkezeti faárú fenyőből. 

 Anyaga: lucfenyő. 

 Gyártás időpontja: lásd a teljesítménynyilatkozaton. 

Műszaki adatok. Harmonizált szabvány MSZ EN 14081-1:2005+A1:2011 

Méretek: 

Deszka és palló: - vastagság 25, 32, 50, 63, 75 mm - szélesség 100, 125, 150, 175, 200 mm - hosszúság 2 3-6 m 

Gerenda szelvényméretek: 100x100, 100x120, 100x150, 120x120, 120x150, 150x150 mm - hosszúság: 2 4-8 m.12 m-ig 

Zárléc szelvényméretek: 50x50, 75x75 mm - hosszúság: 3 4-5 6 m 

Tetőléc szelvényméretek: 24-25x48-50, 30-32x48-50 mm - hosszúság: 3 4-6 m. 

Nedvesség tartalom: 18±2% 

Felületi megjelenés: fűrészelt felületek 

Szavatossági idő: A Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény kellékszavatosságról szóló rendelkezései alapján fogyasztók esetében 2 év, fogyasztónak nem minősülő vevőink esetében 1 év a teljesítés időpontjától. A szavatossági igény érvényesítéséhez kérjük a vásárlást igazoló számla vagy fizetési bizonylat bemutatását. Esetleges panaszával kérjük írásban forduljon az eladóhoz a hiba pontos leírásával. 

 A szavatosság vonatkozik:

- Az Ön által megvásárolt termék szabvány szerinti megfelelőségére

- A teljesítménynyilatkozatban rögzített termékjellemzőkre

A szavatossági igény nem érvényesíthető: 

- nem a leírt felhasználási területre történő beépítés esetén, 

- a beépített darabok nyílt hibáira (ezeket cseréljük, ha nem volt beépítve és szakszerűen tárolták),

- szakszerűtlen tárolásból eredő, 

- beépítési hibákra, 

- a beépítés után keletkezett biológiai károsodásokra. 

Tárolás: A faipari terméket alátéteken, a rakat tetejét vízhatlanul letakarva úgy szabad tárolni, hogy azok megfelelően szellőzzenek, és ne vetemedjenek. 

Figyelem: Az útmutatónk kizárólag TÁJÉKOZTATÓ JELLEGŰ, a beépítést megfelelő felkészültséggel rendelkező SZAKEMBER végezze, az építmény szerkezetének és az építés technológiájának ismeretében. A szerkezeti fa nem alkalmas szellőzetlen, nedves zárt terek és szélsőséges klímaviszonyokat mutató helységek pl. szaunák elkészítésére. A termék felhasználásánál figyelembe kell venni azt a tényt, hogy a fa természetes változásából eredően felületi és szerkezeti változások keletkezhetnek az időjárás (nap, szél, csapadék, páratartalom, hőmérséklet stb.) hatására. 

Felületvédelem: A vonatkozó rendelet szerint építménybe csak megfelelően felületvédett szerkezeti fát szabad beépíteni. A felületvédelmet a kereskedelmi forgalomban lévő favédőszerekkel a rajtuk feltüntetett mennyiségi és felhasználási utasítások szerint kell elvégezni, a mindenkori technológiai előírások betartásával. Felületvédelmet kell biztosítani a takart szerkezeti illesztéseknél, bemetszési és vágási felületeken is. 

A szakszerű beépítésért a beépítőt terheli a szavatossági kötelezettség! 

FONTOS: A fenti útmutatás általános javaslatokat tartalmaz. Nem helyettesíti a szerkezeti és kivitelezési tervezést. Minden esetben ellenőrizni kell, hogy a tudnivalók megfelelnek a helyi építési szabályozásnak és előírásoknak 

NA-GU ÉPÍTŐIPARI KFT

2900, Komárom, Kalmár köz 34

+36-34-600-730

+36-20-222-8772

info@nagu.hu